Kandallók

Kinek ajánljuk a biokandallót?

Mi más tehetné kellemesebbé az esős őszi napokat, vagy a hideg téli estéket, mint egy kellemes meleget árasztó kandalló? De mi tévők legyünk, ha nem lakunk családi házban, és nincs kéményünk, de szívesen élveznénk a kandalló által nyújtott élményeket? Van egy jó hírünk! Ez a kiváltság már nem csak a családi házban lakók számára elérhető, Ön is átélheti a kandallóban lobogó tűz kellemes látványát és hangulatát.

 

Hogy lehetséges ez?

 

Erre az esetre fejlesztették ki a biokandallókat (bioethanol kandallók), melyek használatához nem szükséges a kémény, emellett füstmentes és nem termel hulladékot, sem káros anyagokat. A biokandallók ugyanis egy bioetanol nevű folyadékot égetnek, mely égése során mindössze szén-dioxid és vízpára keletkezik.

 

A bioetanol tüzelőanyag kimondottan a biokandallók fűtésére lett kifejlesztve. Egy olyan folyékony tüzelőanyagról beszélünk, melyet megújuló energiaforrásokból nyernek. Alapanyaguk általában magas cukortartalmú növények (pl. cukorrépa), illetve olyan típusú növények, melyeket kémiai- biológiai reakciók által cukorrá lehet alakítani (pl. kukorica).

 

A biokandalló tulajdonságai

 

  • több fajta típusból választhat, lehet modern vagy klasszikus, szabadon álló, falra szerelhető vagy akár beépíthető is,
  • használatához nincs szükség kéményre,
  • nem termel hulladékot és káros anyagokat,
  • füstmentes
  • romantikus hangulatot teremtMiben különbözik a biokandalló egy átlagos kandallótól?

 

  • Egy átlagos kandalló beépítése nagyobb költségekkel jár, míg a biokandalló lehet szabadon álló, falra szerelhető vagy beépíthető - ez utóbbit kőből, téglából vagy tűzálló gipszkartonból kialakított  bemélyedésbe lehet beépíteni.

 

  • A biokandallók párásítják a szoba levegőjét, ellentétben a hagyományos kandallókkal szemben, melyek használatakor a szoba levegője szárazzá válik és több por keletkezik. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a biokandallók égése során szén-dioxid keletkezik, ezért szükséges az oxigén utánpótlás- gyakrabban kell szellőztetni.

 

  • Egy hagyományos kandalló fűtési teljesítménye átlagban 7-10 kw óránként- ezt befolyásolhatja a konkrét modell illetve a tüzelőanyag fajtája. A fafűtésű kandallókkal szemben egy biokandalló fűtési teljesítménye átlagban mindössze 1-3 kw óránként. Természetesen ezt az értéket szintén befolyásolja a modell típusa és mérete. Magától értetődően a biokandalló inkább látványelem, nem alkalmas fűtésre.

 

  • A hagyományos kandallókkal szemben a biokandalló nem termel hulladékot, ahogy azt már említettük. Természetes lánggal ég és nem hagy kormot a kandalló belső falán.