Háztartási gépek

Mi alapján válasszunk porszívót?

A porszívó talán a legnépszerűtlenebb kellék a háztartásunkban, mivel kevesen vannak, akik élvezettel porszívóznának. Viszont otthonunk tisztán tartása érdekében szükségünk van porszívóra is.  

Porszívó vásárlása előtt az emberben több tucat kérdés merülhet fel: Vajon milyen modellt vegyek? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Milyen márkájú legyen? Porzsákkal, vagy anélkül?

 

Cikkünkben tippekkel és tanácsokkal szolgálunk, hogy ezt a nehéz választást némiképp megkönnyítsük Önnek. Ha jó a porszívó, a használata is kellemesebbé válik.

 

  • Álló vagy hagyományos, fekvő porszívó legyen?

 

Mindkét típus más-más padlózatra ajánlott. Ha sok szőnyeggel rendelkezik, ajánlott az álló porszívó. Jobban teljesítenek szőnyeg tisztításban a hagyományos porszívókkal szemben (leginkább a porzsákosak), és egyszerű a tárolásuk is. Általuk kényelmesebb a porszívózás, hiszen kényelmesen tolhatja maga előtt a porszívót, s nem kell aggódnia, hogy megakad valamelyik bútorban és esetleg kárt is tesz benne.

 

A parketta, laminált padló, kárpitok tisztítására alkalmasabb a fekvő porszívó. Igaz, a manőverezés nehézkesebb a fekvő porszívokkal, hiszen maga után kell húznia. Viszont egyszerűbb a kiegészítő fejek használata. Az álló porszívók ritkán rendelkeznek kivehető gégecsővel, de ez nem jelent problémát a fekvő porszívók esetében. Többségük könnyebb, ezért nem okoz gondot a lépcsők porszívózása sem. Előnyük, hogy a kábel egy mozdulattal vagy egy gombnomyással visszacsévelhető, ellenben az álló porszívókkal, ugyanis az álló porszívóknál nincs ilyen lehetőség.

 

  • A porszívó teljesítménye

 

Ha a teljesítményről beszélünk, tudnunk kell, hogy 2 féle teljesítménnyel rendelkezik egy porszívó. Az egyik az elektromos teljesítmény. Ez a teljesítmény a porszívó maximális fokozaton mért teljes elektromos teljesítményfelvétele. A legtöbb porszívó esetén ez az érték maximum 1600 watt.

A másik teljesítmény a szívóteljesítmény, ami a porszívófejnél mért szívóerő mértéke. Ez 200-500 watt között mozog. Az elektromos teljesítmény nem feltétlenül egyenesen arányos a szívóteljesítménnyel. Akad olyan porszívó is, melynek motorja energiatakarékosabb, így azonos szívóteljesítményt kevesebb energiafelvétellel tud elérni.

 

  • Porzsákkal vagy anélkül, esetleg vízszűrővel?

 

A porzsák nélküli porszívók lehetnek száraz tartályos illetve vizes tartályos porszívók. A száraz tartályos porszívók esetében a felszívott por egy üríthető és mosható tartályba kerül, ezzel pénzt takaríthat meg a porszívó tulajdonosa. Ha a tartály megtelik kosszal, egyszerűen kiüríthető. A vizes tartályos porszívó esetében a porszívó belsejében egy vízzel feltöltött tartály helyezkedik el, ide kerül a felszívott por, mely a vízben marad. Ez a típusú porszívó különösen ajánlott az allergiások számára- az allergének a vízben maradnak, ezáltal nem kerülnek a levegőbe ürítés közben. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy ennél a típusnál minden egyes használat után el kell mosni a tartályt, ezzel megelőzhető a penészesedés, és minden porszívózás előtt fel kell tölteni tiszta vízzel.

A porzsákos porszívók esetében sok mindenki rendelkezik ilyen- olyan tapasztalatokkal, de a jó hír, hogy a régi, textil porzsákokat már leváltották a higiéniai szempontból előnyősebb, eldobható porzsákok. Ez természetesen némi extra költséggel jár, viszont nem olyan nagy az az összeg, mint elsőre gondolnánk. Egy jó minőségű porzsák akár 2 hónapig is használható, tehát nem kell sűrűn cserélgetni. Allergiások számára szintén ajánlott, hiszen nem kell a tartályt üríteni, egyszerűen csak kidobja a megtelt porzsákot, és kész.

 

Mindhárom esetnél érdemes odafigyelni a tartály, illetve a porzsák méretére. Ha a méret nagyobb, nagyobb a kapacitása, így nem kell sűrűn cserélni, tisztítani, ezáltal a használata is kényelmesebbé válik.

 

  • Szűrőrendszer

 

A porszívók speciális szűrők segítségével a beszívott koszos levegőt megtisztítva engedik vissza a helyiségbe. A kosz, mint olyan, egy 1 cm-nél kisebb szemcse (por), ezeket a porszívó ki tuja szűrni a levegőből.

  • A porzsákos rendszerek nemcsak a kiszűrt port tárolják, hanem fontos folyamat maga a szűrés is. Viszont a nagyon apró szemcséket nem képes szűrni, erre szolgálnak a speciális szűrők, az ún. utószűrők, amelyek HEPA vagy S- Class minősítésnek megfelelő levegőt engednek ki a porszívóból.
  • A vízszűrős porszívók, ahogy azt már említettük, a beszívott levegőt vízen áramoltatja át, s ennek a folyamatnak köszönhetően a szemcsék a vízben maradnak. Viszont a nagyon apró szemcséket ennél a típusnál is a speciális szűrők fogják fel.
  • A ciklon szűrőrendszer lényege, hogy a beszívott levegőt megpörgeti, a centrifugális erőnek hála a szennyeződés kisodródik a légáramból, majd egy erre kialakított helyen összegyűlik. Ennél a típusnál szintén megtalálhatók a speciális szűrők.

 

Ahogy említettük, az apró szemcsék szűrésére speciális szűrőkre van szükség. A HEPA szűrő hátránya, hogy a levegő áthaladásakor a szemcsék megakadhatnak a szűrőben, mivel szorosan kapcsolódó háló szálakból épül fel. Az S- Class szűrő ezzel szemben lazább hálókat használ, ezért nem szorulhatnak be a szemcsék, s elektrosztatikus tulajdonságai miatt a szűrés még így is rendkívül magas- a szűrő magához vonzza a szemcséket.

 

Arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb porszívó, nehéz választ adni. Mindenki más-más szempontok alapján választ, az allergiások allergiásoknak valót, parkettára parkettára valót stb. Minden kategóriában találhatunk olcsóbb és drágább darabokat, jobb minőségűeket és kevésbé jó minőségűeket. Összefoglalónk célja, hogy megkönnyítsük a választást. Remélhetőleg sikerült! :)